Concept: Grijppunten en grijpaanduidingen

Er zijn verschillende soorten grijppunten. Gebruik deze in combinatie met de grijpopties in de Statusbalk, de instellingen voor de intelligente aanwijzer en de grafische onderdelen, alsook met de parameters in de categorie Selectie van de Vectorworksvoorkeuren om het grijpen en de weergave van de grijpelementen aan te passen aan de noden van je tekenwerk. Naast de grijppunten zijn er nog andere interactieve elementen die je helpen bij het grijpen.

Beschikbare grijppunten

Beschikbare grijppunten verschijnen in de grijpzone van de cursor. Op deze manier zie je wanneer er zich een grijppunt dicht bij de cursor bevindt.

Snap_pt_avail.png 

Bijzondere grijppunten

Bijzondere grijppunten verschijnen in de omgeving van de cursor om aan te geven dat de cursor zich dicht bij het midden van een zijde, het middelpunt van een object, grijpafstand en/of tangentiële punten bevindt. Welke grijppunten zichtbaar zijn hangt af van de ingeschakelde grijpfuncties en bijbehorende grijpopties.

Snap_pt_special.png 

Het actieve grijppunt

Deze aanduiding verschijnt wanneer de intelligente aanwijzer klaar is om te grijpen naar dit punt.

Het actieve grijppunt is zwart in 2D. In 3D komt de kleur van de aanduiding overeen met de kleur van de as waarop het actieve grijppunt zich bevindt: rood voor de X-as, groen voor de Y-as en blauw voor de Z-as. De 3D-aanduiding is georiënteerd ten opzichte van het actieve werkvlak. De negatieve assen worden in stippellijn weergegeven.

 

Het bevestigde grijppunt

Wanneer je tekent met een gereedschap zoals het Lijn-gereedschap en je voor het eerste op een actief grijppunt klikt, dan verandert dit in het bevestigde grijppunt. Het bevestigde grijppunt wordt slechts kortstondig getoond om aan te geven dat het beginpunt van het tekenobject op dit grijppunt werd geplaatst.

Intelligente grijppunten

Wanneer de functie ‘Grijppunten’ is ingeschakeld, kan je tot drie intelligente grijppunten tegelijkertijd aanduiden (zie Grijppunten). Een intelligent grijppunt wordt standaard door een rood vierkant weergegeven. Als de optie Horizontale/Verticale referentielijnen is ingeschakeld, vertrekt vanuit elk intelligent grijppunt een rode referentielijn in stippellijn. Een zwevend nulpunt is een speciaal soort grijppunt en behoort tot een van de drie intelligente grijppunten.

Basic200458.png 

Oplichtende objecten tijdens het grijpen

Het object waarop de grijppunten verschijnen, licht op en wordt in stippellijn weergegeven. Zo ben je zeker dat je in een drukke tekening het juiste grijppunt heeft gekozen.

Selectie- en grijpzone

Twee zones rondom de cursor helpen bij het tekenen: de selectiezone en de grijpzone.

Snap_snapbox.png 

De selectiezone bakent de zone af waarbinnen je punten van objecten kan selecteren of herkennen met behulp van een gereedschap voor het selecteren en aanklikken van objecten (zoals de gereedschappen Selectie of Pipet). De grijpzone geeft de zone aan waarbinnen het actieve grijppunt bevestigd zal worden. Het actieve grijppunt is gekozen uit de beschikbare grijppunten binnen de grijpzone. Dankzij de grijpzone kunt u een grijppunt actief houden terwijl je met de selectiezone beweegt om andere grijppunten te selecteren.

Je kan de grootte en zichtbaarheid van de selectiezone en grijpzone aanpassen en deze aanduidingen in- of uitschakelen via de categorie ‘Selectie’ van de Vectorworksvoorkeuren.

Indicatie bij naderen van grijppunten

Wanneer je met je cursor in drukke zones van de tekening meerdere grijppunt nadert, zal er links van de grijphint een icoon verschijnen. Zoom in of gebruik de grijpfocus om de zone met de grijppunten in detail te bekijken. Zo ben je zeker dat je naar het juiste punt grijpt.

Snap_Nearby.png 

Primaire grijppunten

In drukke zones van de tekening waar veel grijppunten binnen de grijpzone liggen, vink je best de optie ‘Primair grijppunt’ aan in de grijpopties voor Grijp naar object (zie Grijpen naar een object). Het primair grijppunt krijgt voorrang op andere grijppunten zodat je snel het juiste grijppunt vindt bij het uitvoeren van handelingen zoals dimensionering of het verplaatsen van objecten.

De locatie van een primair grijppunt wordt beschouwd als een kenmerk van een object en is vooral bedoeld om te gebruiken in 2D/Planaanzicht. De primaire grijppunten van objecten zoals rechthoeken, bogen, cirkels en polylijnen situeren zich op logische plaatsen zoals hoeken, middelpunten of eindpunten. Bij de meeste Vectorworks standaard hulpbronnen en parametrische objecten situeert het primaire grijppunt zich op het invoegpunt; bij parametrische objecten volgens pad wordt de locatie van het primaire grijppunt overgenomen van het padobject. Ook op dakhoeken en de uiteinden van de scharnierlijn bevinden zich primaire grijppunten. Bij vliesgevels vind je de primaire grijppunten in het midden van de kaders. Ramen en deuren hebben dan weer grijppijnten op elk uiteinde en in het midden.

Basic200465.png 

Bij sommige objecten kan je zelf de locatie van het primaire grijppunt bepalen. Muren en platen met componenten kunnen primaire grijppunten krijgen op de zijden van de componenten (zie Muurcomponenten creëren en Plaatcomponenten creëren). Bij symbolen en groepen kan je de locatie van het primaire grijppunt bepalen aan de hand van een locus (zie Symbooldefinities bewerken).

MasterSnap_ex3.png 

Grijphints

Met deze hints geeft Vectorworks aan dat je een punt nadert waarnaar je kan grijpen. Het kan hierbij zowel gaan om intelligente grijppunten, grijpzijden of vectoriële punten.

Grijphint

Weergave

Intelligent grijppunt

Grijpzijde

Vectorieel grijppunt

snap_acquisition_hint.png 

Schakel de grijphints in of uit via de categorie ‘Selectie’ bij de VoorkeurenVectorworks.

Uitlijning

Licht gekleurde aanduidingen van assen en vlakken geven aan of je cursor uitgelijnd is op een 2D-as of een 3D-as en/of 3D-vlak. De kleur van de aanduiding komt overeen met de kleur van de as (rood voor de X-as, groen voor de Y-as en blauw voor de Z-as).

Grijpfuncties van de Intelligente aanwijzer instellen

Grijpfocus gebruiken

Vectoriële grijppunten creëren

Voorkeuren Vectorworks: Categorie Selectie

 

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.